maanantai 7. toukokuuta 2018

VESILEIKKUUPROJEKTI

Saimme tehtäväksemme tehdä Finfoamista portteja IOT-parkissa järjestettävään Robohach- robottitapahtumaan. Porteissa piti olla keskellä 20cm x 20cm kokoinen aukko, josta robotti menee läpi. Aukon piti olla 71cm korkeudella. Portit piti tehdä flat pack-rakenteella hyödyntäen vesileikkuuta. Luokka päätti yhteiseksi aiheeksi vanhat pelihahmot ja jokainen tiimi valitsi oman hahmon. Finfoam-levyjä oli käytettävissä vain rajallinen määrä joten jokaisen portti ei päässyt mukaan kilpailuun, vain 5 valittiin.

Mikä on flat pack?

Flat pack- rakenne koostuu kahdesta tai useammasta osasta. Flat packin tarkoitus on vähentää varastointiin ja kuljetukseen käytettävää tilaa ja se helpottaa esimerkiksi erilaisten huonekalujen saamista pienempiin myyntipakkauksiin. Flat pack-rakenteella tehdyt huonekalut on helppo kasata ja purkaa ja purettuina ne mahtuvat pieniin tiloihin. Meidän tekemiin portteihin tehdään "jalka" jonka avulla portti seisoo lattialla ilman erillistä tukea tai nojaa.



Mikä on vesileikkuu?

Se on mekaaninen työprosessi jossa vesileikkuri korkeapaineisen vesisuihkun avulla leikkaa materiaalia irti kappaleesta.

Vesileikkurilla on mahdollista leikata monimuotoisiakin kuvioita/muotoja ja se saastuttaa vähän luontoa.

Oman portin ideointi & luonnostelu




Tiimin kanssa valitsimme hahmoksi Super Marion. Aloimme luonnostella hahmoa piirtäen sitä läpi ohuelle paperille netistä tulostetuista kuvista. Hahmoa ei saanut maalata tai piirtää suoraan hahmon näköiseksi, vaan piti käyttää esimerkiksi vain hahmon värejä tai muotoa. Itse lähdin piirtämään vain Marion ääriviivoja joista hahmo on helppo tunnistaa.


Oman työn piirtäminen leikkuuvalmiiksi

Työt piirrettiin leikkuuvalmiiksi käyttämällä Illustratorin pen tool- työkalua. Valmiiksi piirtämisessä piti olla tarkkana että tekee mahdollisimman vähän pysähdyspisteitä, koska vesileikkuri pysähtyy jokaisen pisteen kohdalla ja se taas hidastaa projektia. Valmiit tiedostot piti tallentaa .dwg muotoon jotta ne saatiin laitettua vesileikkuriin. Minun porttiani ei kuitenkaan leikattu koska vain 5 porttia valittiin leikattavaksi.




Mitä näen ja koen kun käyn vesileikkaamassa?

Pääsimme tutustumaan vesileikkuukoneen toimintaan ja olemaan paikalla kun portteja leikataan. Vesileikkuri on iso kone joka leikkaa vettä hyödyntäen, se leikkaa korkeapaineisen vesisuihkun avulla tarkkoja kuvioita irti materiaalista. 





Leikkuussa ei mennyt kauaa ja sitten leikkuri olikin jo leikannut kappaleen irti finfoamista. Jälki oli tarkkaa ja työt olivat juuri sen kokoisia kun ne oli koneella määritelty. Yhden työn kohdalla tuli kuitenkin ongelmia, ja kuva meni yli finfoamista, mutta sekin saatiin sitten korjattua. 


VALMIITA PORTTEJA:






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti