perjantai 27. huhtikuuta 2018

KUVAUSSOPIMUS - TEKIJÄNOIKEUS JA LÄHIOIKEUS

Muurla-projektiin liittyen meidän piti laatia kuvaussopimukset. Meidän piti googlettaa erilaisia valmiita kuvaussopimuksia ja laatia niiden perusteella omat sopimukset jotka annamme Muurlalle allekirjoitettavaksi. Kuvaussopimuksessa täytyy olla asiakkaan nimi, valokuvaajan nimi, paikka ja aika, määriteltynä mihin kuvia saa käyttää ja mihin ei, kaikkien valokuvien nimi/tai itse kuva. Pitää olla mainittuna kuvaajan nimi, visualisti ja Salon seudun ammattiopisto. 

Tekijänoikeus?

Tekijänoikeudella tarkoitetaan tekijän yksinoikeutta päättää oman teoksensa käytöstä. Silloin ei muilla ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus ei kuitenkaan suojaa teoksen ideaa eikä tietosisältöä. Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ja sen tekijää. 

Lähioikeus?

Lähioikeus suojaa teoksen aineistoa jota tekijänoikeus ei suojaa. Esimerkiksi valokuvaajalle tämä tarkoittaa oikeutta päättää ottamansa valokuvan käytöstä, siitä kuinka monta kopioita siitä saa ottaa, saako sitä muokata ja missä sitä saa julkaista. Valokuvan suoja-aika on 70 vuotta tekijän kuolemasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti